A felhasználói élmény fokozása, valamint kényelmi és statisztikai célból weboldalunk adatokat tárol a készülékeden és webszervereken.Ezen adatok tárolásának módját a “Részletek megjelenítése” feliratra kattintva tudod módosítani. Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletesebb információt: Adatvédelmi tájékoztató

Idén új kukorica felmérési projekt indul a Sentera-val közösen

2020. 04. 27. 00:00:00

Megérkezett az egyik projektünkhöz a Sentera egyedileg fejlesztett AGX710 szenzora, mely egy DJI Matrice 200 V2 fedélzetén fog feladatot teljesíteni. Az idei szezonban Kelet-Európa országaiban közel 100 helyszínen fogjuk végigkísérni kísérleti kukoricaültetvények fejlődését, mely májusban tőszámlálást (V2-V3 közötti állapot), júliusban címer vizsgálatot (V9 állapot), augusztusban pedig vegetációs állapot (V10-12) felmérést jelent majd. A kamera különlegessége, hogy az AGX710 az NDVI kamera mellett tartalmaz egy 4x zoom-mal ellátott RGB kamerát is, így 14 helyett 45 méter magasról végezhetjük a tőszámlálásos és a címerszámlálásos felméréseket, mely így sokkal biztonságosabb repülést eredményez a távvezetékek és a területen előforduló fák felett. A szenzor másik érdekessége, hogy élőben közvetíti az NDVI feldolgozott képet a tabletre, így nem kell órákat várni a feldolgozó szoftverek által előállított eredményre. 

A rögzített képek a FieldAgent feldolgozó szoftverben kerülnek kiértékelésre. A tőszámlálás eltér a hagyományosan megismert módszertől, ahol az egész terület összesített tőszámát szokás meghatározni. A Sentera felmérési módszerében a drón minden egyes acre területen (angolszász hektár=63,6 x 63,6 méter) készít egy RGB felvételt (mintát vesz a területről) és ezen számolja meg a töveket úgy, hogy megadjuk a területre vonatkozó sortávolságot és a vetés alapján az elvi tőszámot. Így végül nem egy összesített tőszámot kapunk majd a termőterületre vonatkoztatva, hanem a terület egyes pontjaira vonatkozó tőszám eredményt a vetett tőszám viszonylatában, ami segít megismerni, hogy a teljes kukoricaföld mely részein milyen eredményességgel jelentek meg a kukoricatövek. A vetési hibától elkezdve a tápanyaghiányon keresztül sok okra fény derülhet, miközben ezzel a módszerrel a hagyományos ortofotózási módszereknél gyorsabban tudjuk elvégezni a felvételezést.

Ugyanezen módszer alapján történik a címerszám felmérés is, mely már a potenciális hozam tervezésében is segítségre lehet. Hiszen a korábbi gyakorlattal szemben, amikor az agronómus véletlenszerűen gyűjtötte be a mintákat a területen, addig a drónos felmérés átfogó képet mutat a kukoricatábláról és a mintavételezést sokkal célzottabban lehet megvalósítani.  Továbbá a felmérés arra is rámutat, hogy mikor éri el a terület 50%-a a VT állapotot, amikor meg lehet kezdeni a gombásodás elleni védőszerek kijuttatását.