A felhasználói élmény fokozása, valamint kényelmi és statisztikai célból weboldalunk adatokat tárol a készülékeden és webszervereken.Ezen adatok tárolásának módját a “Részletek megjelenítése” feliratra kattintva tudod módosítani. Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletesebb információt: Adatvédelmi tájékoztató

Hogyan válaszd ki a megfelelő drónt?

2015. 12. 13. 01:18:00A legfelkapottabb modellek jelenleg a drónok, hiszen a legtöbb kis srác, férj vagy barát erre vágyik. Annyira trendi termékek, hogy az USA-ban már előrejelezték, hogy több millió kis kamerás szerkezet fog a karácsonyfa alá kerülni. De mivel eléggé új technológiai eszközről van szó és sokan most először vásárolnak ilyet, felmerül a kézenfekvő kérdés, hogy mégis melyik a számomra legmegfelelőbb? Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy könnyebben ki tudd választani az ideális drónt.

Na de kezdjük az elején, mi is a drón, és mire jó egyáltalán?
A drónok sokoldalú, pilóta nélküli, távirányítású légi járművek. Mint sok innovatív eszközt, eredetileg a drónokat is katonai alkalmazásra fejlesztették ki, majd az évek során a technológia eljutott a civil felhasználókhoz is. Ekkor történt a drónok robbanásszerű elterjedése, a különböző iparágak képviselői felismerték a bennük rejlő lehetőséget, na meg ugye repülni is szórakoztató, így vált sokak számára hobbi eszközzé. Drónok számos konfigurációban léteznek, a leggyakoribb a 4 motoros, ún. quadkopter kialakítás de a piacon találhatók 3, 6 vagy akár 8 motoros, valamint repülőgépekre emlékeztető merevszárnyú gépek is különféle felszereltséggel. Túlzás nélkül állítható, hogy szinte mindenki találhat magának minden igényt kielégítő drónt, korosztálytól és felhasználási céltól függetlenül. A legegyszerűbb, játék quadkopterek is összetett fedélzeti elektronikával rendelkeznek. Egyik alapvető képességük a horizonttartás, azaz ha elengedjük a távirányító karjait, a gép újra felveszi a vízszintes pozíciót és lebeg. A drónoknak köszönhetően a légifotózás is elérhetővé vált bárki számára, a 100.000Ft. alatti hobbi kategóriában is találhatunk kamerás, sőt élőkép átvitellel rendelkező drónokat, amiknél a telefonunk képernyőjén nézhetjük az élő kameraképet. A technológia fejlődésével egyre több funkciót sikerült a drónokba ültetni, már néhány olcsóbb gép is képes az automatikus magasságtartásra, illetve az önálló hazatérésre. A határ a csillagos ég, a komolyabb drónokkal a lehetőségeink szinte végtelenek. Az elképesztő kamera felbontás, több kilométeres hatótávolság, ütközéskerülő rendszerek és intelligens követő módok csak néhány a funkcióik közül. 

Kinek való?
Nagyjából 10 éves kortól bárki, szinte 1 nap alatt belejön az alapszintű irányításába. Szemben a korábbi távirányítású helikopterekkel, a drónokban már 3 irányú stabilizáló rendszer található, ami stabilan tartja és nem engedi veszélyes mértékben bedönteni a modellt. A drónoknak éppen az a legfőbb tulajdonsága, hogy szinte bárki számára irányíthatók, nem igényelnek többhetes gyakorlást.

Egyik fontos szempont, hol szeretnéd használni a modellt
Ha csak beltéren, akkor érdemes 20 cm alatti átmérővel rendelkező gépet választani. Amennyiben kint, úgy pedig igaz, hogy minél nagyobb méretű és tömegű gépet válassz, hiszen kevésbé lesz érzékeny a szélre és a nagyobb méretet messzebbről is látod. Hány karos/rotoros legyen? A legelterjedtebb és legkeresettebb kivitel a 4 rotoros megoldás, de létezik 6 és 8 rotoros modell is, melyek valamivel nagyobb terhet tudnak magukkal vinni és némiképpen stabilabbak és precízebbek, viszont a repülési idejük picit kevesebb. A fejlett elektronikáknak köszönhetően már szinte mindegyik típus stabilan repül és könnyen irányítható.

Hatótávolság
Általában 100 méter körüli hatótávolsággal bírnak a 100.000 Ft alatti modellek, de ez több, mint elég mivel 30-50 méter után már nem lájuk rendesen a modellt.

Milyen kamera legyen rajta?
Ha csak a repülési élményre vágysz, akkor válaszd a kamera nélküli típusokat. Bár a legtöbb kamerás modellről le tudod szedni a kamerát, így növelve a repülési időt. Ha pedig azért szeretnél drónt, amire alapvetően kitalálták, akkor a kamerás kivitelre van szükséged. Na de milyen kamerával? A piacon található hobbi eszközök túlnyomó részt SD (800x600 px) illetve HD (1280x720 px) kamerával felszereltek, de magasabb árkategóriában megtaláljuk a Full HD és akár a 4K kamerákat is. Ha játszani szeretnél vagy élőkép átvitelt, akkor megfelelő az SD, ha viszont felhasználnád a filmet családi videókhoz, akkor mindenképpen HD. Kínálatunkban megtalálod már a fejlettebb HD kamerás élőkép átvitellel rendelkező modelleket is.

Hol szeretnéd visszanézni a képet?
Jellemzően két megoldás közül választhatsz. Vagy egy micro SD kártyára rögzít a kamera és leszállás után utólag a számítógépen, vagy a kártyát behelyezve a telefonodon tudod megnézni a képanyagot, vagy választod az WiFi élőkép átvitellel rendelkező eszközt, mely esetében az okostelefonodon élőben is nézheted, amit a kamera lát. Ebben az esetben a videó és a fotó a telefonodra mentődik el és egyből visszanézheted, elküldheted, vagy megoszthatod. Ugye milyen jó megoldás? 

Milyen akkumulátorral?
Elmondható, hogy minden modellt a fejlett Lítium-polymer (LiPo) akkumulátorral szerelnek fel. Amire érdemes odafigyelned, hogy azonos méretű és tömegű modellek esetén melyikhez adnak nagyobb kapacitású (pl. 500mAh) akkumulátort, hiszen az határozza meg a repülési időt. Viszont a gyártók többnyire középkategóriás akkumulátort csomagolnak a gépekhez. Ezért érdemes körülnézned a kínálatunkban vagy érdeklődnöd tőlünk, mivel forgalmazunk a gépekhez magasabb minőségű és kapacitású akkumulátorokat is. Ha hosszabban szeretnél repülni, akkor célszerű, ha van nálad 3-4 feltöltött akkumulátor majd.

Egyedi szolgáltatások
A modellek amellett, hogy repülnek és kameráznak, további szolgáltatásokat is tartalmazhatnak, ami számodra is érdekes lehet.
Flip - egy gombnyomásra megpördül a tengelye körül a modell, ami nagyon látványos repülés közben és meghökkenti a barátaidat
Go home - a hobbi drónok esetében ez azt jelenti, hogy a modell elindul a távirányító felé, ezért ha elveszíted a kontrollt a modell irányítása felett, akkor ez hasznos segítség lehet
Headless mód - Nem kell tudnod, hogy merre áll a géped orra, mivel az előre irány neki mindig az lesz ahogy felszállt, ezért nem fogod összekeverni az irányokat.
Auto land - egyes típusok képesek az automatikus fel és leszállásra is
Applikáció - a WiFi élőképes drónokhoz ingyenesen letölthető program jár ( a linket megtalálod a termék leírásában)

Hasznos kiegészítők
A modellekhez a gyártók egy része csomagol hasznos kiegészítőket. Így szinte mindegyik dobozban található egy tartalék rotorszett, hiszen ezek az alkatrészek fogynak a leginkább. A védőkeret is egy hasznos kiegészítő, mivel amellett, hogy védi a rotorokat, impozánsabb méretet kölcsönöz a modellnek és biztonságosabbá teszi a használatot gyerekek számára is. Amit érdemes megnézned még, hogy a csomag tartalmaz-e microSD kártyát, illetve elemeket a távirányítóhoz mert lehet, hogy ezeket az adott típushoz neked kell beszerezni. 

Alkatrész ellátás
Ha modellt vásárolsz, fontos utána nézned, hogy kaphatók-e hozzá a főbb alkatrészek (rotor, motor, akkumulátor), hogy ne csak egyszer használatos játékot vegyél.

Képzés
Ha szeretnél komolyabban belemerülni a drónozás/filmezés világába, akkor lehetőséged van jelentkezni az 1 napos drónpilóta képzésre, ahol megtanulhatod a speciálisabb gépek építését, üzemeltetését, karbantartását, valamint az útvonaltervezés, légifotó/videó készítés, engedélyeztetés alapjait és rengeteg hasznos tanáccsal szolgálunk, hiszen átadjuk sokéves szakmai tapasztalatunk egy szeletét, hogy neked simább legyen az út a sikeres repülésig. 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a vágyott modell kiválasztásában. Ha még további információra van szükséged, akkor keress minket a 06-30-555-4043 telefonszámon!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír