A felhasználói élmény fokozása, valamint kényelmi és statisztikai célból weboldalunk adatokat tárol a készülékeden és webszervereken.Ezen adatok tárolásának módját a “Részletek megjelenítése” feliratra kattintva tudod módosítani. Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletesebb információt: Adatvédelmi tájékoztató

A növényvédelem jövője

A növényvédelem jövője
Világszerte számos iparág- és az agrárium szakemberei egyaránt felismerték a precíziós műveletekben rejlő lehetőségeket. A tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy
a precíziós eszközök alkalmazása akár már rövid távon is kiváló befektetésnek számít. A mezőgépekhez viszonyítva a felmérő és permetező drónok egy kifejezetten
elérhető árkategóriát képviselnek, azonban jelentős mértékben növelik a munkavégzés költséghatékonyságát és a terület termelékenységét.

A permetező drónok széles körben alkalmazhatók a növénytermesztés bármely ágazatában. Bevetéseiknek nem szab gátat sem a domborzat, sem a környezeti tényezők, ezért számos esetben jelentenek megoldást a múlt nehezen megoldható problémáira. Rendelkezésre állás tekintetében is kiemelkednek a közismert növényvédelmi berendezések közül, hiszen ezek a drónok percek alatt munkára foghatók az év bármely napján, bármilyen napszakban. Sokoldalúságukat mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre nagyobb teret hódítanak a szántóföldi kultúrákban, a szőlőgazdálkodásban, valamint a gyümölcs- és zöldségtermesztésben.

Ezek az eszközök első sorban nem a szántóföldi permetezők és hidas traktorok leváltására, sokkal inkább a munkájuk kiegészítésére szolgál. Segítségükkel azonnal beavatkozhatunk a nehezen megközelíthető területeken, ráadásul mindezt taposási kár nélkül végezhetjük. A nagyobb esőzések után esetenként megkezdődő gombásodás megfékezése a járhatatlan utak miatt földi eszközökkel nehézkes lehet, azonban a permetező drónok számára ez nem jelent akadályt. Az alacsony üzemeltetési költségek miatt előnyös az alkalmazásuk olyan növényvédő szerek kijuttatása esetén, amelyekből kisebb dózis is elegendő.

A jellemzően 80-250µm között állítható cseppméret könnyedén megtapad a kultúrnövény felületén, ebben nagy szerepet játszik a drón légcsavarszele, illetve a saját maga által keltett turbulenciája. A drón alatt keletkező örvénylő légtömeg lehetővé teszi, hogy a hatóanyag bejusson a levelek közé, akár a fonák felületére is. Az AGR típuscsalád legnagyobb tagja, az A22 RTK néhány másodperc alatt átszerelhető szilárd anyag kijuttatására egy 26 liter kapacitású, centrifugális szóróberendezés segítségével, mellyel 5 méter szélességben juttathatunk a területre granulátumokat, műtrágyát, vagy akár vetőmagokat is.

A felmérő és permetező drónok munkája hamarosan összefonódik. A permetező drónos iparág java, így az AGR is az előzetes NDVI felmérések alapján végezhető precíziós kijuttatás megvalósításán dolgozik. A közeljövőben elérhetővé váló funkció ugrásszerűen növeli majd az anyagfelhasználás hatékonyságát. Ez a váltakozó dózisú permetezés lehetővé teszi, hogy a drón egy elkészített kijuttatási terv alapján a kultúrnövény szükségletei szerint juttassa ki a hatóanyagot, így jelentősen visszaszorul a fölösleges vegyszerhasználat.

A permetező drónok egyik legnagyobb előnye a szinte teljesen autonóm, beavatkozást nem igénylő munkavégzés. Az intuitív küldetés tervező applikációban percek alatt kijelölhetjük a munkaterületet, majd néhány repülési paraméter és a dózis beállítása után meg is kezdődhet a permetezés. Az applikáció a távirányítóhoz csatlakoztatott tablet, vagy okostelefon segítségével kezelhető. Az A22 távirányítója beépített, nagy fényerejű érintőkijelzővel rendelkezik, így ott már nincs szükség külső eszközre a használathoz. A drónok GNSS vevőinek köszönhetően nagy pontossággal képesek végrehajtani a megadott feladatukat. Egyes típusok pozicionálási pontossága mindössze néhány centiméteresre emelhető egy RTK bázisállomás segítségével.A nagy kapacitású A22 és a kompakt, összehajtható Q10 egyaránt felszerelhető milliméteres hullámhosszú talajkövető radarral, amely lehetővé teszi a drón számára, hogy bármilyen domborzati viszonyok között állandó magasságot tartson a kultúrnövény felett, ezzel garantálva az egységes és pontos hatóanyag kijuttatást. A talajkövetés mellett a radarok másik fő feladata az ütközésgátlás és az akadálykerülés. Az AGR permeteződrónok radarjai több méteres távolságból képesek észlelni a 10 centiméternél nagyobb átmérőjű akadályokat, majd automatikusan kikerülni azokat. Nem jelentenek problémát az ennél kisebb méretű, vagy összetettebb akadályok sem, az applikációban kézzel kijelölhetjük a drón számára a területen fekvő összes veszélyforrást.

Az eszközök valós idejű visszajelzést szolgáltatnak a munkavégzés állapotáról, az akkumulátor töltöttségi szintjéről, valamint a szivattyúk aktuális tömegáramáról. Amennyiben repülés közben kifogyna a tartály, vagy lemerülne az akkumulátor, a drón megáll és rögzíti a földrajzi koordinátáit a repülési tervébe. Ennek a töréspont rendszernek köszönhetően akkumulátor csere, vagy tartály újratöltés után a drón képes pontosan ugyanott folytatni a munkát, ahol az megszakadt.

Az egyik leggyakoribb kérdés a munkateljesítményt illeti, egész konkrétan, hogy mégis mekkora területet képes lefedni egy ilyen drón. A válasz egy kicsit összetettebb ennél, mivel számos tényező befolyásolja a teljesítményt. Fontos faktor a dózis, az ezzel összefüggő repülési sebesség, a beállított sortávolság és az akkumulátoraink száma. Általánosságban egy drón, egy akkumulátorral és egy tartály töltettel hozzávetőlegesen 1-1,5 Ha területet képes 10-15 perc repüléssel lepermetezni. Javasolt 3-4 darab akkumulátor és az A22 esetében egy cseretartály vásárlása. Ezzel az összeállítással gyakorlatilag folyamatos munkavégzést érhetünk el, a drón leszállása és újbóli felszállása között mindössze másodpercekre van szükség. 

A munkavégzést további drónok bevetésével is gyorsíthatjuk, amelyek párhuzamosan, biztonságosan elkülönítve dolgoznak egyazon területen. Mivel a repülés programozott és automatikus, egyetlen kezelő is elegendő több drón egyidejű üzemeltetésére is. Kompakt, összecsukható kialakításából adódóan az AGR Q10-es típusból akár egy személyautóban is kényelmesen elfér két példány.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír