A felhasználói élmény fokozása, valamint kényelmi és statisztikai célból weboldalunk adatokat tárol a készülékeden és webszervereken.Ezen adatok tárolásának módját a “Részletek megjelenítése” feliratra kattintva tudod módosítani. Amennyiben hozzájárulsz a sütik használatához, kattints a RENDBEN gombra. Részletesebb információt: Adatvédelmi tájékoztató

A Mavic most méltó kihívóra lelt - Autel Robotics EVO II

A Mavic most méltó kihívóra lelt - Autel Robotics EVO II
Az amerikai illetőségű Autel Robotics nemrégiben mutatta be ígéretes, összehajtható EVO II drón sorozatát. A gép első ránézésre úgy néz ki, mint egy láthatósági mellénybe bújtatott Mavic, de ennél sokkal többről van szó. 
Blogjainkban rendszeresen tesztelünk drónokat és kamerákat, ez már nem újdonság. A mai azonban egy rendhagyó bejegyzés lesz, hiszen ezúttal nem DJI drón van a terítéken. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a Mavic vetélytársának szánt Autel EVO II-t.Az amerikai illetőségű Autel Robotics nemrégiben mutatta be ígéretes, összehajtható EVO II drón sorozatát. A gép első ránézésre úgy néz ki, mint egy láthatósági mellénybe bújtatott Mavic, de ennél sokkal többről van szó. Az EVO II alapmodell mellett megjelent a profi filmeseknek szánt Pro, valamint az ipari felhasználásra optimalizált, hőkamerával felszerelt Dual verzió is. Az Autel drónok egyedi vonása a moduláris kialakítás, ennek köszönhetően a kamerák cserélhetők egymás közt. A gép minden változata képes akár 60 képkocka / másodperc sebességgel 4K videót rögzíteni, illetve a nagy dinamikai tartományú HDR felvételek készítésére.

Az EVO II jelenleg a világ egyetlen 8K felbontású kamerával felszerelt drónja saját kategóriájában. Ez a szemet gyönyörködtető 4K felbontás kétszerese. Az alapverzió egy 1/2" 48MP szenzorral és fix f/1.8 rekesszel ellátott kamerával kerül a dobozba. Az EVO II új lehetőségeket nyit a drónfilmesek számára, hiszen ezzel az elképesztő kamerával akár rossz fényviszonyok mellett is poszter méretben nyomtatható képeket rögzíthetünk. Megnyerő tulajdonsága, hogy a kamera akár 8x-os  zoomra is képes, 4x-es nagyításig veszteségmentesen. A géppel minimális gyakorlás után könnyedén utánozhatjuk a mozis látványvilág dolly zoom hatását, valamint akkor is hasznos, ha a környezet összetettsége miatt nem szeretnénk a tárgy közelében repülni.A Pro változat azok számára ajánlott, akik komolyabb filmes-fotós ismeretekkel rendelkeznek és igénylik a teljeskörű irányítást a kamera beállításaiban. A kamera az Autel és a Sony közös fejlesztése, 1" CMOS szenzorral, f/2.8 - f/11 értékek között állítható rekesszel, valamint 20MP 6K felbontással megalkotva. Azért ne ijedjünk meg, a gép kezelőfelülete kifejezetten intuitív, bárki gyorsan elsajátíthatja a kamera beállítás fortélyait.

A sorozat harmadik tagja az EVO II Dual, amely a Mavic 2 Enterprise Dual-hoz hasonlóan egy kettős szenzorral ellátott gimballal rendelkezik. A színes képet rögzítő RGB szenzor mellett egy 640x512 hőkamera is helyet kapott, amely akár 146 méterről is képes részletesen érzékelni a hőforrásokat. A rendszer a hőtérképet a kamera 30 Hertzes frissítési idejéhez szinkronizálja, amely folyamatos, sima átmeneteket biztosít mozgás közben is. Egyetlen gombnyomással válthatunk a két kamera képe közt, illetve van lehetőség PIP, azaz kép-a-képben megjelenítésre is. A beállítások közt 10 különféle színpaletta közül választhatunk.Az EVO II repülési tulajdonságai és funkciói igen meggyőzőek. 7100 mAh kapacitású akkumulátorának köszönhetően a gép akár 40 percet is képes a levegőben tölteni egyetlen feltöltéssel. A DJI gépeiben használtakhoz hasonló intelligens akkumulátorok LED fényekkel jelzik a töltöttségi szintet és az akkumulátor állapotát. A repülési idő és a 9 kilométeres hatótávolság végtelen lehetőségeket biztosít a hobbi és profi drónpilótáknak egyaránt.

Az Autel gépei a repülésbiztonság terén is az élvonalban vannak. Az EVO II sorozat mindhárom tagja teljeskörű ütközésvédelmet élvez, az akár 30 méteres érzékelési tartományú, 12 optikai és 2 ultrahangos szenzornak köszönhetően. A gép alján elhelyezett fényforrások segítségével a rendszer még sötétben is képes a precíziós automatikus fel- és leszállásra. A szélellenállása is figyelemre méltó, extrém esetben az EVO II akár a 60 km/h sebességű szélben is képes stabil maradni.

Az EVO II széria gépei rendelkeznek számos, a DJI drónjaiból már ismert intelligens funkcióval, mint pl. a mozdulat irányítás, a tripod mód és az útvonalrepülés. Bizonyos esetekben az Autel gépei még felül is múlják a DJI képességeit.
DynamicTrack 2.0 egy mesterséges intelligenciával támogatott automatikus követő mód, amely nem csupán a kijelölt cél követésére képes. Ebben a módban a gép vezérlője meglepő pontossággal számítja ki a követendő célpont várható mozgását, a precízebb követés érdekében. A gép mindeközben akár 64 különféle akadály azonosítására is képes. Az EVO II újabb egyedülálló funkciója a 8K Hyperlapse mód, amellyel hosszú órákat sűríthetünk másodpercekbe. A videóból bármelyik pillanatban kiemelhetők a tűéles 8K állóképek, amelyek JPEG és az utómunkákhoz ideális RAW formátumban is elmenthetők.Ha több repülési időre és hasznos kiegészítőkre vágyunk, az EVO II elérhető Fly More, valamint Rugged Combo csomagokban is, amelyek extra akkumulátorokat, pót légcsavarokat és hordtáskát tartalmaznak.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír